Połącz się z nami

Co to jest fermentacja mlekowa?

fermentacja mlekowa

Żywienie

Co to jest fermentacja mlekowa?

Fermentacja jest tak stara, jak samo życie. W pewnym momencie ludzie nauczyli się kierować procesem, aby powtórzyć szczególnie smaczne wyniki. Procesy te zostały przekazane i rozpowszechnione, tworząc ulubioną żywność i dania narodowe. Najbardziej znane produkty fermentacyjne powstają w procesie fermentacji mlekowej.

Bakterie mlekowe

Większość ludzi myśli o piwie lub winie, gdy słyszy termin fermentacja. Podczas gdy niektóre drożdże są wykorzystywane do zamiany cukrów w soku winogronowym lub ziarnach na alkohol, to bakterie są odpowiedzialne za fermentację mlekową. Część terminu “lacto” odnosi się do określonego gatunku bakterii, a mianowicie Lactobacillus. Różne szczepy tych bakterii są obecne na powierzchni wszystkich roślin, zwłaszcza tych rosnących blisko ziemi, a także są wspólne dla przewodu pokarmowego, jamy ustnej i innych gatunków zwierząt.

Bakterie Lactobacillus mają zdolność przekształcania cukrów w kwas mlekowy. Odmiana Lactobacillus jest tak nazywana, ponieważ po raz pierwszy była badana w fermentach mlecznych. Bakterie te łatwo wykorzystują laktozę lub inne cukry i szybko i łatwo przekształcają je w kwas mlekowy. Jednakże fermentacja mlekowa niekoniecznie musi obejmować przetwory mleczne.

Zobacz również:  Żywność zawierająca zaskakujące ilości soli

Kwas mlekowy jest naturalnym środkiem konserwującym, który hamuje wzrost szkodliwych bakterii. Poza korzyściami w zakresie konserwacji, laktofermentacja zwiększa lub zachowuje poziom witamin i enzymów, jak również strawność sfermentowanej żywności. Ponadto, organizmy Lactobacillus są intensywnie badane pod kątem substancji, które mogą przyczynić się do dobrego zdrowia.

Fermentowana żywność

Diety każdego tradycyjnego społeczeństwa zawierają pewien rodzaj żywności mlekofermentacyjnej. Europejczycy spożywają mleko fermentacyjne, kapustę kiszoną, liście winogron, zioła i warzywa okopowe. Ryby i ssaki morskie fermentujące w Eskimosie na Alasce. Wschód jest znany przede wszystkim z marynowanych warzyw, sosów i kimchi. Towarzystwa rolnicze w Afryce Środkowej są znane z produkcji kaszek z kwaśnych ziaren.

Pikle i smakołyki są częścią amerykańskiej tradycji kulinarnej. Od początku industrializacji większość trawienia odbywa się przy użyciu octu, co daje bardziej przewidywalne wyniki, ale nie zawiera kwasu mlekowego. Przy odrobinie cierpliwości, instrukcji i minimalnych zapasach można nauczyć się czasochłonnej sztuki fermentacji mlekowej.

Zobacz również:  JAKIE SĄ KORZYŚCI PŁYNĄCE Z PICIA CYTRYNOWEJ WODY RANO?

Ważne jest, aby nie dać się zastraszyć laktofermentacją. Jeśli nie pachnie jednoznacznie zgnilizną (w którym to przypadku zdrowy rozsądek mówi wyrzucić), sfermentowane jedzenie to jedne z najbezpieczniejszych. Są one łatwe do przygotowania nawet dla początkujących, i to nie trwa długo, aby zdobyć wystarczającą pewność siebie, aby odważyć się poza podstawowym jogurtem lub kapustą do nieskończonej różnorodności warzyw i owoców, napojów i nie tylko.

Continue Reading
Możesz również lubić

Więcej w kategorii Żywienie

O nas kilka słów więcej

Portal wBlaszaku – wszystko o zdrowiu i zdrowym trybie życia. Recenzje wyciskarek do soków, warzyw i cytrusów.

Kalendarz

Grudzień 2019
PWŚCPSN
« Wrz  
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Popularne

Do góry