Połącz się z nami

Co to za kawy: Espresso, Ristretto, Lungo, Doppio, Americano and Long black?

long black kawa

Żywienie

Co to za kawy: Espresso, Ristretto, Lungo, Doppio, Americano and Long black?

Jak zapewne wiesz, moim ulubionym napojem jest espresso, a espresso jest bazą wielu innych napojów, które lubię i które opiszę.

Espresso jest metodą parzenia kawy i nazwą produkowanego napoju, ale nie jest to stopień parzenia ani rodzaj ziarna. Do przyrządzania espresso można używać każdego rodzaju ziaren i każdego poziomu parzenia.
Metoda parzenia espresso wymaga ciśnienia, a właściwie dość wysokiego. Produkowany w ten sposób napój zawiera mniej kofeiny w jednej porcji niż inne napoje związane z kawą, produkowane metodami, które wymagają dłuższych okresów parzenia. Napój espresso jest uzyskiwany z 8-10 gramów drobno zmielonej kawy. Według niektórych włoskich źródeł powinien być mniejszy, około 6,5 +- 1,5 gr. Należy go podawać w małej filiżance o pojemności 50 ml, do połowy pełny i powinien mieć charakterystyczną grubą warstwę brązowej pianki z drobnych pęcherzyków, znaną jako krem.
Espresso ma być przygotowywane celowo (ekspresyjnie) w tej chwili i ma być natychmiast pite. Jeśli nie, krem skurczy się i rozpadnie na plastry. Kiedy więc zamówisz espresso i zostanie ono przywiezione na stół bez kremu, wiesz, że między parzeniem a podawaniem kawy było zbyt dużo czasu, co nie jest dobre. Bez kremu powierzchnia cieczy jest odsłonięta i schładza się szybciej. W związku z tym napój traci gładkość i równowagę smaku. Z czasem, niezależnie od chłodzenia, odczuwalna kwasowość wzrasta.

Zobacz również:  Żywność zawierająca zaskakujące ilości soli

Espresso ma małego brata: Ristretto i dwóch większych braci: Lungo i Doppio, a także dwóch kuzynów: Amerykanio i Long Black. Osobiście wolę jedno i jedyne espresso, ale pozwólcie, że przedstawię wam całą rodzinę.

Ristretto oznacza ograniczone w języku włoskim, więc jest to ograniczone espresso. Wytwarza się je z tej samej ilości zmielonej kawy co espresso, ale z krótszym czasem parzenia, tylko 15 do 20 sekund, zamiast zwyczajowych 25 do 30 sekund w przypadku espresso. Wynikiem tego jest mniejsze espresso (15-20 ml) o skoncentrowanym smaku, gęstej konsystencji i zazwyczaj mocnym posmaku.

W języku włoskim Lungo to długie Espresso, które produkuje się dzięki temu, że parzenie trwa ponad 30 sekund. Zazwyczaj Lungo to napój o pojemności 60 ml, zawierający więcej rozpuszczalnej kofeiny niż Ristretto lub Espresso. Lungo ma cieńszą piankę oraz bardziej suchy i kwaśny smak.

Doppio oznacza w języku włoskim podwojenie, więc jest to tylko podwójne espresso.

Teraz, wystarczająco dużo lekcji języka włoskiego jako dwóch innych krewnych Espresso to nie włoskie wynalazki. Americano ma jednak podłoże europejskie. Legenda głosi, że podczas II wojny światowej amerykańscy żołnierze uznali Espresso za zbyt mocne do smaku, więc dodawali do niego gorącą wodę (ku obrzydzeniu Włochów, więc nazwa Americano dla tego napoju nie jest tak naprawdę pozytywna). Jest to więc Espresso z dodatkiem gorącej wody. Ilość ciepłej wody zależy od smaku napoju.

Zobacz również:  Korzyści i zastosowania oleju Oregano

Long black to nazwa napoju, który pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. W latach 80-tych, kiedy preferencje kawowe zaczęły się zmieniać, od kawy rozpuszczalnej po napoje na bazie Espresso, pojawiały się takie nazwy, jak krótka czerń (Espresso). Długa czerń to w zasadzie espresso + gorąca woda, ale w odróżnieniu od Americano, w tym przypadku należy dodać espresso do gorącej wody, aby nie zakłócać działania kremu. Również stosunek wody do Espresso jest utrzymywany na poziomie 2 do 1, dzięki czemu napój pozostaje silny. Można się spierać, czy Americano i Long Black rzeczywiście smakują inaczej i szczerze: nie.

Więc tylko z espresso i trochę gorącej wody możemy już wyprodukować 6 różnych napojów. A to dopiero początek! Możemy dodawać mleko i wyprodukować zupełnie nową gamę napojów, nie wspominając już o dodawaniu ziół czy alkoholu…

Continue Reading
Możesz również lubić

Więcej w kategorii Żywienie

O nas kilka słów więcej

Portal wBlaszaku – wszystko o zdrowiu i zdrowym trybie życia. Recenzje wyciskarek do soków, warzyw i cytrusów.

Kalendarz

Październik 2019
PWŚCPSN
« Wrz  
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Popularne

Do góry