Połącz się z nami

Żywienie

Salsefia

Kozibród porolistny zwany salsefią to gatunek pochodzący z rodziny roślin astrowatych. Salsefia uprawiana jest dla jadalnego korzenia i liści. Dziko rośnie na terenach Europy Południowej, Turcji, Algierii, Maroka, Libii i Tunezji. Spokrewniona jest ze skorzonerą, jednak hodowana była znacznie wcześniej, już w starożytności np. w Rzymie i Grecji. W Polsce początkowo wykorzystywano ją w lecznictwie.

Jadalny korzeń salsefii ma długość do 30 cm, barwę ciemno – żółtą i jasny miąższ. Jego smak przypomina połączenie pietruszki ze skorzonerą. Aby korzeń po obraniu nie ściemniał, trzeba go skropić octem lub sokiem z cytryny.

 

Salsefia, jej właściwości i działanie

Salsefia to bogate źródło potasu, skrobi, żelaza, magnezu, fosforu, kwasu foliowego i soli mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C i E oraz inulinę, która ma działanie stymulujące na florę bakteryjną układu pokarmowego. Polecana jest szczególnie diabetykom oraz osobom ze schorzeniami żołądka, jelit i wątroby. Salsefia ze względu na sporą ilość błonnika dobrze wpływa na proces trawienia i obniża poziom cholesterolu. Zawartość kwercetyny sprawia, iż ma ona właściwości przeciw utleniające. Jest to warzywo niskokaloryczne, 100 gramów zawiera tylko 16 kalorii. Mleczny sok salsefii, ma naturalne właściwości uspokajające, które pomogą w problemach z zasypianiem. Zawartość manganu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz związków purynowych, które powodują dnę moczanową. Duża ilość miedzi zapobiega złamaniom i osteoporozie.

Zobacz również:  WODA KOKOSOWA

Jakie ma zastosowanie

Korzenie kozibrody porolistnego możemy spożywać w formie ugotowanej, polane masłem lub bułką tartą oraz zapiekane pod beszamelem. Doskonale nadają się do zup i gulaszy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Młode pędy, surowe i starte, można dodawać do sałatek i surówek. Salsefię siejemy wiosną lub we wczesnych, letnich miesiącach, w nasłonecznionym miejscu. Kiedy zakwitną niebieskie kwiaty, należy je ściąć, aby potem korzeń nie był twardy i złykowaciały. Roślina wymaga częstego podlewania i spulchniania gleby. Plony zbiera się późną jesienią, po pierwszych przymrozkach lub wiosną następnego roku. Po żniwach salsefię wykopuje się i przechowuje, najlepiej w piwnicy do następnego siewu.

Gdzie kupić salsefie?

Kozibród porolistny jest raczej trudno dostępny, możemy go znaleźć u lokalnych rolników lub na miejscowych targach.

Continue Reading
Możesz również lubić

Więcej w kategorii Żywienie

O nas kilka słów więcej

Portal wBlaszaku – wszystko o zdrowiu i zdrowym trybie życia. Recenzje wyciskarek do soków, warzyw i cytrusów.

Kalendarz

Czerwiec 2019
PWŚCPSN
« Maj  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Popularne

Do góry